• Emma Knoops

Welk bestandsformaat kan ik het beste gebruiken?

JPEG, PNG, PDF, GIF en ga zo nog maar even door. Veel verschillende soorten bestandsformaten met verschillende soorten eigenschappen. Weet je soms niet meer welk bestandsformaat je nu het beste kunt gebruiken? Bekijk dan dit handige overzicht.


De eerste vraag die je aan jezelf stelt is: waar heb ik het bestand voor nodig? Heb ik het nodig voor op een website of social media? Of wil ik iets gaan laten drukken?


Bestandsformaten die geschikt zijn voor drukwerk

  • .ai – Adobe Illustrator Bij een AI bestand wordt de afbeelding in verschillende lagen opgeslagen. Dit bestandsformaat wordt het meest gebruikt bij het ontwerpen van logo’s. Omdat de bestanden vaak vrij zwaar zijn worden ze meestal omgezet in een EPS bestand om te versturen naar de klant of drukker.


  • .eps – Encapsulated PostScript Een EPS bestand is een vector (lijnen) bestand dat kan worden geopend met grafische programma’s. Omdat het een vector is kun je het zo klein en groot als je zelf wilt laten drukken zonder dat het scherpte verliest. Zorg er voor dat je het eps-logo van jouw bedrijf goed bewaart.


  • .pdf – Portable Document Format Het PDF bestand kan door iedereen worden gedownload, is mogelijk om te beveiligen of om te laten ondertekenen. Het is universeel leesbaar zonder dat het zijn opmaak verliest. Tevens is het ideaal voor gebruik bij het drukken. Voor een proefdruk kan er een lage resolutie worden gebruikt en bij definitief drukwerk is het mogelijk om het bestand in een hoge resolutie op te slaan.


  • .psd – Photoshop Document Bij een PSD bestand kunnen foto’s via Photoshop worden opgemaakt in verschillende lagen. Hierdoor zijn de bewerkingen zeer divers en bovenal creatief. Het zijn vaak zware bestanden die daarom eerst worden omgezet naar een JPEG of TIFF bestand om te versturen.


  • .tiff – Tagged Image File Format Wanneer een TIFF bestand wordt opgeslagen zonder compressie blijft de kwaliteit van de foto hoog. Hierdoor is het ideaal voor gebruik van drukwerk.Bestandsformaten die geschikt zijn voor online gebruik

  • .jpg – Joint Photographic Experts Group Het JPG bestand is ideaal voor verzending via e-mail of voor gebruik op websites. Je kunt ze comprimeren waardoor ze lichter in gebruik zijn. Echter staat hier wel tegenover dat je foto’s onscherper kunnen worden. Een formaat dat handig is voor op je website of als je afbeeldingen wilt versturen dus, maar niet als er nog veel bewerking nodig is.


  • .png – Portable Network Graphics Een PNG bestand is compressieloos waardoor het minder kwaliteitsverlies heeft dan een JPG. Bij een PNG bestand is het mogelijk om afbeeldingen op te slaan met een transparante achtergrond. Dit wordt vaak toegepast bij het plaatsen van logo’s op een website. Ook wordt dit formaat gebruikt bij het creëren van vrijstaande beelden.


  • .gif – Graphics Interchange Format Een GIF heeft een lage resolutie en wordt tegenwoordig het meest gebruikt voor bewegende plaatjes op internet. Het aantal kleuren is bij een GIF bestand zeer beperkt waardoor de voorkeur vaak uitgaat naar een PNG bestand.


Handig om te weten!

Drukwerk versus online

Drukwerk

Kleurmodus: CMYK

Afbeeldingsresolutie: 300 dpi

Eenheden: millimeters


Online

Kleurmodus: RGB

Afbeeldingsresolutie: 72 ppi

Eenheden: pixels


 

Een behoorlijk technisch verhaal wat misschien ingewikkeld klinkt. Voor eventuele vragen en hulp kun je altijd contact met mij opnemen.
14 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven