• Emma Knoops

RGB of CMYK?

Wanneer gebruik je RGB en wanneer gebruik je CMYK? Een vraag die ik geregeld krijg van klanten. Voor het gebruik van kleur is enige kennis van kleurenleer onmisbaar. Zo wordt er in eerste instantie onderscheid gemaakt tussen kleuren gevormd door licht en kleuren gevormd door pigment.


Kleurmodellen

RGB

De afkorting RGB staat voor de primaire kleuren: red, green en blue. Het wordt gebruikt als standaard kleurmodel voor digitale foto's en beeldschermen.

Bij RGB zijn de kleuren opgebouwd uit licht. Deze kleuren worden ook wel additieve kleuren genoemd. Al deze kleuren bij elkaar geven samen wit licht.


CMYK

De afkorting CMYK staat voor de secundaire kleuren: cyaan, magenta, yellow en key (zwart). Het wordt gebruikt als standaard kleurmodel voor fullcolour drukwerk en kleurenafdrukken.

Bij CMYK zijn de kleuren opgebouwd uit pigment. Hoe meer een bepaalde kleur wordt gebruikt, hoe meer licht het drukwerk absorbeert en hoe donkerder het wordt. Deze kleuren worden ook wel subtractieve kleuren genoemd. De kleuren cyaan, magenta en yellow worden bij elkaar heel donkerbruin. Daarom is er een vierde kleur key (oftewel zwart) aan toegevoegd.


Samenvattend kan er worden gezegd dat:


RGB

  • Staat voor de kleuren: red, green en blue

  • Is opgebouwd uit licht

  • Wordt gebruikt voor digitale foto's en beeldschermen


CMYK

  • Staat voor de kleuren: cyaan, magenta, yellow en key (zwart)

  • Is opgebouwd uit pigment

  • Wordt gebruikt voor fullcolour drukwerk


Kleurcodering

Wanneer ik voor een opdrachtgever een huisstijl met kleuren heb ontworpen, lever ik ook een huisstijlhandboek aan. Hierin worden precies de kleurcodes beschreven die gebruikt moeten worden. Op deze manier ben je altijd verzekerd dat de kleuren aan elkaar gelijk zijn.


Toch kan het gebeuren dat de kleuren bij drukwerk ietwat van elkaar afwijken. Dit is bijvoorbeeld afhankelijk van de printer maar ook het soort papier dat wordt gebruikt. Om dit te voorkomen kun je altijd eerst een proefdruk aanvragen bij de drukker.

 

Vind je dit allemaal iets te technisch en kun je wel wat hulp gebruiken? Neem dan vrijblijvend contact met mij op zodat we samen de mogelijkheden kunnen bekijken.


5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven